Az erős nő csapdája

Hogy mitől lesz valaki erős nő sok oka lehet. Például, az a nő, aki gyermekkorában azt látta, hogy a nő erős, mindent el- és kibír, vagy nagyon erős bizonyítási kényszere volt/van valamelyik szülője felé, felnőttként hajlamos lesz arra, hogy nő helyett anya pozíciót töltsön be a körülötte élők életében. Azaz a férjét és a szüleit is gyermekként kezeli.

Mert ő az, aki mindent tud és mindezt jobban, így megmondja hogyan és kinek mit kell csinálnia. Irányít. Azzal viszont nem számol mekkora terhet vesz a hátára és mennyi felelősséget a vállára. A kapcsolatában nem egyenlő partner viszonyban van, hisz a felelősség átvállalásával ott is anyaként vesz részt, társát gyermekszerepbe teszi, aki többnyire a kényelem miatt szívesen vesz részt a játszmában.

Bár ez a helyzet egy idő után senkinek sem jó, mégis nehéz kiszállni belőle, mert a kellemetlenségek ellenére hasznára van a résztvevőknek. A férfi miért hagyjon fel a kényelmével, és a nő miért adja át az „okos”szerepét, ha ő már tényleg mindent tud.

 

Mert hosszú távon ennek a felállásnak következményei lesznek, például szexuális elutasítás. Hisz ez már nem egy férfi-nő, hanem anya-gyerek kapcsolat. A nőnek hiányzik a Férfi, akire felnézhet, aki legalább egyenrangú (gyakran ilyenkor már olyan férfiról álmodozik, aki vad, aki határozottan tudja mit akar a nőtől és amit akar, azt el is veszi), egy tesztoszteronbomba. A férfinek pedig az a Nő hiányzik, aki mellett ő erős Férfi lehet, aki gyengéd, aki hozzábújik és istenként néz rá. Aki mellett sikeresnek érezheti magát otthon is, nem csak a munkában.

Ha nem állsz a helyeden, hanem más szerepet töltesz be, mindig következménnyel jár. A saját felelősséged helyett a másikat hibáztatod, mert rövid távon így sokkal könnyebb.  A kapcsolat pedig szép lassan felemésztődik.

 

A kapcsolatok megmenthetőek, ha időben észrevesszük és van valós megoldási szándékunk. De ez csak akkor működik, ha mindenki a saját helyét foglalja el.

A férfiak és nők közti egyensúly egyre látványosabban borul fel. Érdemes elgondolkodnod, te vajon mivel járulsz hozzá a ballansz felbomlásához, megalkuvással vagy elnyomással?

 

Szeretettel, Kriszti