Életközépi válság

A pszichiáter, Lievegoed szerint az életünk 7 éves ciklusokra van osztva személyiség fejlődés terén. 36 éves kor körül kerül terítékre igazán a kérdés: Ki vagyok én? Teret kap az önismeret. Megjelenik az első életközépi válság, ami bizony arra ösztökél, hogy tényleg kezdj el mélyebben foglalkozni magaddal.

 

43 éves kor körül ismét egy új ciklus kezdődik az életünkben, amikorra már érdemes kialakítanunk egy stabil értékrendet. Ha ennek hiányában vagyunk, egy újabb, a második életközépi válság érkezhet életünkbe. Ebben az életszakaszban történik a legtöbb válás. Sokan még mindig a probléma gyökerét odakint keresik, és azt gondolják, ha a külső körülményeiket megváltoztatják, majd rendben lesz minden. Egy másik társ, az újdonság majd segít. Egy ideig biztosan. Legalábbis eltereli a figyelmet saját magunkról.

Ez az az időszak, amikor a férfiak fiatalabb nők és a nők fiatalabb férfiak társaságát keresik. Előkerülnek a cabriók. Amikor el akarjuk hitetni a környezetünkkel, és főleg saját magunkkal, hogy velünk minden rendben van, sőt nem csak, hogy rendben vagyunk, hanem az idő vasfoga sem fog ki rajtunk.

Az idő múlásának elfogadása is feladat, és ha nem dolgozzuk meg, jön a plasztika, depresszió, pótcselekvések.

Rengeteg energiát fordítunk elhárító mechanizmusainkra. Profin gyártjuk a kifogásokat. Seperjük szőnyeg alá problémáinkat, és még mindig hisszük, hogy megúszhatjuk.

 

Mégis miért gondoljuk, hogy megúszhatjuk?

Miért hisszük, hogy velünk nem történhet meg? Hogy mi kivételek vagyunk?

Amikor megtörténik a „baj”, hibáztatjuk a Sorsot, vagy bárkit és értetlenül kérdezzük: Miért pont én?

Gyermeki naivság.

A dolgok nem velünk, hanem miattunk történnek! Innen lehet tovább lépni, különben beleragadunk a felelősséghárítás örvényébe.

Ha viszont sikeresen megdolgozzuk odabent magunkat, egy elmélyült, jó, minőségi párkapcsolat lehet a „jutalmunk”.

...És megérkezünk 50es éveink elejéhez. Ha azt gondolnád, hogy a Nap már lassan nyugodni készül, hát megint tévúton jársz.

Edith Eva Eger pszichológusnő és egyben kedvenc inspiráló íróm, 53 évesen diplomázott, majd 87 évesen megírta első könyvét, A Döntés-t, 93 évesen pedig a másodikat, Az Ajándék című világ sikerű bestsellert.

(Mindkét könyvet ajánlom figyelmedbe!)

 

Mindenki maga választja meg élete útját. Így te magad teszed saját magad elé a kavicsokat, köveket, sziklákat, akár hegyeket.

Te magad döntöd el, hogy az előtted lévő hegy megmászása feladat, kihívás vagy szenvedés.

Te magad döntöd el, reggel ébredéskor, hogy az előtted álló napba mindent beleadsz-e legjobb tudásod szerint, élvezed-e vagy elkínlódod.

Te döntöd el, hogy élsz vagy túlélsz.

Itt vagy. A lehetőséget megkaptad. Te döntöd el mit kezdesz vele!