Határhúzás bárhol és mindenhol


És akkor nézzük milyen a határhúzás, bárhol.

A határhúzás (amikor rutinos vagy már) számomra úgy működik, hogy szeretettel kommunikálod, amit szeretnél valójában. Itt a hangsúly azon van, hogy SZERETETTEL, nem bántva (!).

Ez nagyon jól hangzik, de a gyakorlatban igen ritkán tapasztalsz ilyet. Amikor már képes vagy szívből nemet mondani, azt jelenti, hogy szeretetben vagy önmagaddal. Ha teljesen őszinte vagy önmagadhoz (a tapasztalatom azt mutatja), sokkal közelebb állunk az önbántalmazáshoz, mint az önszeretethez.

 

Hmmmm….! Ami azt is jelenti, előbb mondasz a másiknak igent, de AMIKOR NEKI IGENT MONDASZ, ÖNMAGADNAK EGY HATALMAS NEMET!

Feláldozva magad a szüleidnek, mert mégiscsak a szüleid, a gyerekeidnek, mert rettegsz, hogy nem fognak szeretni, a munkahelyeden, mert félsz, hogy kirúgnak, még akkor is, ha utálod a munkád!

 

FEL- és BEÁLDOZOD MAGAD!

Komolyan!

 

De térjünk vissza a hogyanra! Két végletet látok: 1. amikor nem mondasz nemet, feláldozva magad (erről a témáról igen nehezen tudok leszakadni) vagy a 2. amikor egy betonfalat húzva magad előtt, vagy jól bevágva az ajtót üvöltöd, hogy neeeem. Érzésből!

 

Bármilyen szívesen is tenném, bullshit lenne, ha azt mondanám próbáld kedvesen. Nem fog menni, mert rengeteg düh és fájdalom van Benned és ezeket igen nehéz félretenni. Bőven elég, ha első lépésként kimondod: NEM, bárhogy is jön. És amikor látod, hogy nem dől össze a világ és kezd biztonságosabb lenni, lehet finomítani. De ez már egy tudatos állapot, amikor egy pillanat alatt felméred mi történik Benned, milyen érzések érlelődnek és ennek ellenére higgadtan kimondod azt, amit IGAZÁN SZERETNÉL: NEM!

Azaz felülírod az érzést. Szívből, tisztán kommunikálsz.

No, de ez nem megy 1-2 nap alatt. Az önismeret, az önmunka egy élethosszig tartó folyamat. És a határhúzás nagyon komoly állomás. Tulajdonképpen, mintha szembe mennél az autópályán. Mindenki támadni fog, mert megfosztod őket egy megszokott kényelemtől és irtó dühösek lesznek, főleg a Hozzád legközelebb állók. Nem ámítalak, nekem a saját utam legnehezebb része. No, de amit ez a változás hoz magával, … az megfizethetetlen. Stabilitás, erő, határozottság, valódi önbizalom … kinek mi. Ámbár nem pipálhatod ki pár nem után, hosszan következetesnek, kitartónak kell lenned a folyamatos a támadás közepette is!

 

Ez kemény meló, de garantálom, hogy meg lesz a gyümölcse!

Kriszti