Határhúzása munkahelyeden

Határhúzás nem csak a családban a munkahelyeden is nehéz. Önmagában a határhúzás nehéz, hisz olyat kell tenned, ami számodra teljesen komfortzónán kívül esik, ráadásul idegen, hisz sosem kaptál támogatást arra, hogy kiállj a saját érdekeid mellett.

 

Kénytelen vagyok megint visszanyúlni a gyerekkorba, mert ott kezdődött minden. Ott kaptál először mintát, ott tanultad meg mit szabad és mit nem, mi jár Neked és mi nem, mihez van jogod és mihez nincs, és ez alapján bepozicionáltad magad valahova. Azaz elhelyezted magad a „tanult” értékeid alapján egy nem túl magas polcra. Többnyire a béka feneke alá!

Ahol elfogadtad, hogy nem vagy elég jó, szerethető sem vagy, nem is nagyon kellesz, de azonnal felkapod a fejed, amint szükség van Rád.

 

No, erről a polcról a munkahelyeden kiállni magadért a főnököd, mint tekintélyszemély vagy a rutinos kollégád előtt baromi nehéz. Mert ilyen esetben nem csak velük állsz szemben, hanem a gyermekkori traumáddal is, mert közel senkinek érzed magad.

Hisz, ha valaki megmutatta volna, vagy legalább megengedte volna, hogy lecseszés helyett kikommunikálhatod mi van Benned, hogy éled meg, ami épp zajlik, vagy megkérdezte volna, mit gondolsz, akkor most méltóság lenne Benned a zabszem helyett a fenekedben, és felnőtt módjára kommunikálnád az érzéseidet, a nézőpontodat és tudnál érvelni SAJÁT MAGAD mellett.

 

De a felelősséget nem háríthatjuk életünk végéig gyerekkorunk főszereplőire, így amit akkor nem sikerült megkapnod, azt most magadnak kell megszerezned, elérned.

No ez nem könnyű, mert egy ősrégi, bevésett programot kell újraírnod hozzá. És a legfontosabb, hogy hinned kell magadban.

De a felnőttség tele van feladattal, főleg felelőséggel, DE csak a SAJÁT felelőségeddel! Senki más gondolataiért, szavaiért, tetteiért nem vagy felelős, DE a sajátjaidért igencsak.

És ahogy sikerül határt húznod, ezzel elválasztanod magad mindenki mástól, vállalva a felelősséged, egészen biztosan nem leszel sem áldozat, sem mártír!

Egy határozott, erős individuum leszel, akit sokan nem fognak szeretni, mert Te ezt megmerted lépni! De az már legyen az ő bajuk!

 

Kriszti