Párkapcsolat & kapcsolat magammal

 
A párkapcsolat „normális” esetben 1 felnőtt férfi és 1 felnőtt nő. Ha ez a férfi és ez a nő foglalkozik az önismeretével és tudatosan éli az életét, kemény munkával, de ez többnyire így is van.
De mi van abban az esetben, ha ők ezt nem tartják fontosnak?
Ebben az esetben már nem ketten vannak a kapcsolatban, hanem viszik magukkal és egyben teszik maguk közé az egész pereputtyot, hitrendszereket, hiedelmeket, generációs félelmeket, fájdalmakat és még jó sok mindent, ami nem igazán válik hasznukra.
Most képzeljük el, hogy egy párkapcsolat, ami önmagában is nehéz, hisz egy férfi és egy nő (nagyon sarkosítva: egy kutya és egy macska, csak a különbséget hangosítom ki!) saját elgondolásuk és tapasztalatuk szerint, ösztönösen élik hétköznapjaikat. Úgy, ahogy ők jónak látják, mindenféle tudatosság hiányában….
Ebben az esetben, honnan tudom, hogy amikor a másik engem feldühít valójában (!) miért is vagyok dühös? Biztos, hogy az veri ki nálam a biztosítékot, amit mond? És ahogy reagálok, az az én valós reakcióm vagy anyám reagált így apámnak egy hasonló konfliktus esetén majd én magamba szívtam és számomra ez vált természetessé?
Na, de akkor ki reagált itt és most a vitában?
Én vagy anyám?
Ez még így olvasva is elborzasztó, nem?
És vajon figyelembe vesszük e mindennap, minden mondatunknál, hogy annak a másik embernek, akivel élünk teljesen másként működik az agya, teljesen más a hormonrendszere, teljesen más jut eszébe arról a dologról, ami számunkra evidens? Lehet azonos az értékrendünk, a hobbink, és befejezhetjük egymás mondatát, de attól még az az ember egy tőlünk merőben különböző lény, egy Férfi vagy egy Nő, akinek általában fogalma sincsen arról, hogy mi mikor mire gondolunk és hogy valójában mit szeretnénk.
A párkapcsolat, mint az önismeret életünk végéig, azaz a kapcsolat végéig foglalkozást igényel.
De ahhoz, hogy párban jól működjünk elengedhetetlen, hogy önmagunk jól működjünk. Elengedhetetlen, hogy tudjuk mit miért csinálunk és hogy tényleg önmagunk vagyunk-e minden pillanatban, vagy csak mintát követünk!
Tégy magadért!
Tégy a kiegyensúlyozott párkapcsolatodért!
És tégy a gyerekedért, hogy jó mintát lásson!
Mert Te vagy az, aki megkönnyítheti saját és a családod életét!
Szeretettel, Kriszti